Városi Könyvtár
„Úristen, kamasz lettem!” - Beszámoló
2018. június 12. 13:08

 

„Úristen, kamasz lettem!”

Sohonyai Edit ifjúsági regényíró interaktív előadása

Zircen, a Békefi Antal Városi Könyvtárban az Ünnepi Könyvhét alkalmából közönségtalálkozót szerveztek Sohonyai Edit ifjúsági regényíróval.

Az írónő 18,5 évesen írta első könyvét, ezzel az életkorral ő a Móra Ferenc Könyvkiadó fennállásának egyetlen 20 év alatti szerzője.

A mai napig 11 kötete jelent meg, kedvence a „Csuportkép” című regény. A „Le a csajokkal!”; „Le a pasikkal!” ; „Mocsok Csillag” c. köteteiből „Az ötödik íz” címmel filmet forgattak.

 

Zircen, a Békefi Antal Városi Könyvtárban az Ünnepi Könyvhét alkalmából
közönségtalálkozót szerveztek Sohonyai Edit ifjúsági regényíróval. 

25 év alkotás után rutinosan mozog az emberek között, új életszemlélete alakult ki, emberismerete lenyűgöző. Gyermekként sokat szorongott, ezért tökéletesen átérzi, milyen bonyolult időszakon mennek át a tinédzserek. Sokat interjúzik gyerekekkel, ezért emberileg hiteles történetek jelennek meg a regényeiben. Nyelvezete a fiatalok stílusát tükrözi. Az írónő megérti a kamaszok világát, átérzi bizonytalanságaikat, ahogy élnek a mindennapokban. Fontosnak tartja, hogy felnőtt korukban jó döntéseket hozzanak, megfelelő párkapcsolatokat alakítsanak ki. Vallja, hogy az első élmények meghatározóak, ugyanakkor az egészséges családi háttér elengedhetetlen a párkapcsolati kultúrára nevelésében. Véleménye szerint az emberismeretet tantárgyként kellene megismertetni minden fiatallal. Javasolta Eric Berne: Emberi játszmák és Sorskönyv c. könyvének elolvasását.

  

A rendezvényre a zirci általános iskola 7. évfolyama érkezett.
Az írónő sokat interjúzik gyerekekkel, megérti a kamaszok világát,
átérzi bizonytalanságaikat, ahogy élnek a mindennapokban.

 

A rendezvényre a zirci általános iskola 7. évfolyama érkezett, a találkozó személyes kézfogással kezdődött, ezáltal a diákok megtapasztalták, mennyire fontos a szemkontaktus.

Ezután folytatódott a testnyelvi gesztusok megismerése szituációs játékokkal a fiú-lány kapcsolatról, ismerkedésről, bezártságról, nyitottságról, önbizalomról. Választ kaphattak arra is, hogyan kell viselkedni egy nőnek? Mért nehéz mostanában férfivá válni? Melyek a nők ösztönös testnyelvi jelzései, ha tetszik nekik valaki, és miként reagálnak ezekre a jelekre a férfiak? Mitől leszel vonzó a másik számára? Hogyan ölelünk? Mit fejez ki egy érintés?

A személyes találkozás során a lebilincselő előadás, az írónő fiatalos lelkülete, közvetlensége elnyerte a diákok tetszését.

Egész életükre útravalót kaptak az írónőtől:

Találkozáskor 3 másodperc alatt eldől a kapcsolat minősége!

4 percig van idő reagálni a másik fél közeledésére, jelzéseire.

A DNS-ben benne van, ami az ősök tapasztalataiban benne van.

 

A személyes találkozás során a lebilincselő előadás,
 az írónő fiatalos lelkülete, közvetlensége elnyerte a diákok tetszését.
Egész életükre útravalót kaptak az írónőtől.

 Minden reggel örömmel keljünk fel. ÉLNI JÓ!

Az emberi boldogság nem a pénzen múlik: az a fontos, hogy ki a társad, milyen a kapcsolatod a barátaiddal és a családoddal, akik a legnagyobb nehézségeken átsegítenek.

 

Berkesi Gáborné