Városi Könyvtár
„Gumikacsa invázó” - online információk és álhírek c. előadás a Városi Könyvtárban
2019. április 03. 12:03

 

Az országos Internet Fiesta programjához idén is csatlakozott a zirci Városi Könyvtár. A 2019. március 26-i előadás az internet biztonságra és az álhírek felismerésére fókuszált. A balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár két munkatársa volt az előadó. A tudatos online jelenlétről Szóllás Péter könyvtáros beszélt. Kiemelte: mi vagyunk felelősek eszközeink, szoftvereink, adataink biztonságáért. Ma már az okostelefonunkon egész életünk - és másoké is nyomon követhető. A telefonunkra vigyázni kell, a belépéshez feloldó-kódos védelmet kell használni. Egy-egy alkalmazáson keresztül a telefon teljes tárhelyéhez hozzá lehet férni (pl. levelezés, banki adatok).  Tanácsolta, hogy a felugró engedélyeket mindig olvassuk el, vizsgáljuk felül, mert a minimum-feltétel engedélyezése is elegendő a használathoz. Javasolta a szoftverek folyamatos frissítését, mert ezek során a biztonsági rések is gyakran javításra kerülnek. Az internethasználatnál is fontos a szerzői és a személyiségi jogok betartása. Felhívta a figyelmet, a könyvtár szerepére: nem csak könyvekért, hanem digitális információkért is érdemes betérni.

Dankó Friderika könyvtáros az álhírekről beszélt. Kvízjátékon keresztül mutatta be, hogy milyen könnyen becsaphatóak vagyunk az online térben. Hasznos oldalakat mutatott be pl. https://alhirvadasz.hu/

http://www.whichfaceisreal.com/index.php

Az előadás témája aktuális volt, a prezentáció szemléltette az előadók üzeneteit, akik végig fenntartották a tizenévesek figyelmét. A III. Béla Gimnázium 62 diákja vett részt a programon.


 

Benczikné Tóth Magdolna