Városi Könyvtár
A lélek útja- Tóth Péter Lóránt vers-zarándoklata Radnóti Miklós emlékére
2019. szeptember 27. 12:37

Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából kezdeményezett vers-zarándoklatot Tóth Péter Lóránt, Radnóti-, Latinovits-, és Pro Cultura Hungarica-díjas versmondó. A zarándoklat az ártatlan munkaszolgálatosok emlékére a szerbiai Borból (egykori Lager Heideneau) indult 2019. augusztus 31-én, és a költő feltételezett halála helyszínéig, Abdáig tart. A zarándoklat csaknem 100 településen halad át, összekötve Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A 820 kilométeres, 24 napig tartó utat a versmondó egyedül tette meg, de több helyszínen kísérték Radnóti költészetének méltatói. Ennek az „erőltetett menetnek” az egyik állomása Zirc volt, ahová szeptember 21-én érkezett a versvándor.

A Békefi Antal Városi Könyvtár előadótermében hallgathatták meg az érdeklődők Tóth Péter Lóránt „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című monodrámát. Az előadás Radnóti Miklós utolsó hónapjait mutatja be a Bori notesz, Kőszegi Ábel „Töredék” című munkája és más Radnóti versek alapján. A darab – rendezője Hajvert Ákos –  hű emléket állít a háború ártatlan áldozatainak, élettel tölti meg azt az űrt, amit a számtalan értelmetlen halál maga után hagyott.

Tóth Péter Lóránt nem híve a klasszikus versmondásnak, egyetlen eszköze van csupán: a szó maga, annak ereje. A versekben a mának szóló üzenetet keresi, előadásainak célja pedig a Radnóti által felmutatott emberség iránti tisztelet közvetítése, annak megőrzése minden időben, ahogy tette azt a költő is, egészen a végsőkig. A versmondó szavaival élve: „elsősorban embernek születtünk, és csak az után magyarnak.”

 

Jámbor Adrienn