Városi Könyvtár
Történetek, ízek, illatok
2017. június 19. 10:57

 

Történetek, ízek, illatok

 Hegyi Barbara Alkalomadtán c. könyvének bemutatója

  Zircen, június 8-án a 88. ünnepi könyvhét alkalmából Hegyi Barbara színművésznő mutatta be Alkalomadtán című gasztronómiaikönyvét az érdeklődőknek a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében. A Jászai Mari-díjas színésznővel Szűcs Anikó újságíró beszélgetett.

 

Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznővel Szűcs Anikó újságíró beszélgetett a könyvbemutatón.

Hegyi Barbara életében nemcsak a színház és a játék nagy szenvedély, hanem a gasztronómia is. A főzés tudománya, művészete és szeretete kisgyermekkorához vezet vissza. Ez időben erős jellemű, jó kedélyű özvegyasszonyok vették körül, mellettük  sertepertélve a művésznő óhatatlanul is magába szívta az együttlét légkörét, amit a főzés öröme adott, valamint elsajátította azokat a fortélyokat, amelyek egy-egy étel elkészítéséhez szükségesek.

Nemcsak ízek és illatok emléknyomaiban élnek tovább ezek az asszonyok, akiket a mai napig őriz lelkében a színésznő, hanem a tőlük örökölt, régi konyhai eszközök is vigyázzák érintésüket.  

Az Alkalomadtán című könyv a családi recepteken és történeteken keresztül nekik is, továbbá édesapjának, Hegyi Barnabásnak, a Körhinta révén világhírre szert tett operatőrnek is emléket állít, aki a színművésznő születése után tragikus hirtelenséggel elhunyt.  

Ahogy a cím is utal rá, Hegyi Barbara szakácskönyvében olyan menüsorokat állított össze, melyeket egy-egy rendkívüli vagy teljesen hétköznapi alkalom ihletett. A hagyományos ünnepeken kívül böjtre, váratlan vendégre, csajos-bulira, szexi reggelire, gyerekzsúrra vagy akár egy esős vasárnapra is meríthetünk ötletet belőle.


Hegyi Barbara szakácskönyvében olyan menüsorokat állított össze,
melyeket egy-egy rendkívüli vagy teljesen hétköznapi alkalom ihletett.

Az ötletadás volt Hegyi Barbara legfőbb célja, immáron második szakácskönyvének megírásával is: jól bevált ételeink elkészítéséhez friss tippeket ad, új ízek kipróbálására ösztönöz.

A színésznő hangsúlyozta, az elmúlt tíz évben számos új lehetőség jelent meg a gasztronómia területén, mellyel érdemes kísérletezni. Erre biztatta a jelenlévőket, valamint arra is, hogy őrizzék az otthon ízeit generációról generációra. Ez alapját képezheti akár egy saját, házi készítésű szakács/receptkönyv összeállításának is. Az ötletadás volt Hegyi Barbara legfőbb célja, immáron második szakácskönyvének megírásával is:
jól bevált ételeink elkészítéséhez friss tippeket ad, új ízek kipróbálásra ösztönöz.

A közönségtalálkozón résztvevők bepillantást nyerhettek a könyvben szereplő ételek fotózásának kulisszatitkaiba is. Csupán néhány nap állt rendelkezésre a színésznő otthonának tágas kertjében a különböző ételek megalkotására és megörökítésére, amelyeket mind-mind saját maga főzött. Megtudtuk, hogy a mákos guba a legkevésbé fotogén ételünk.

A Szűcs Anikó által moderált beszélgetés a témának köszönhetően interaktívvá vált, bátran kérdezhetett Hegyi Barbarától a közönség, s megesett, hogy egy-egy étel kapcsán a széksorokban ülők egymással is halk tapasztalatcserébe kezdtek.

A művésznő közvetlen személyisége, az ételek, a főzés, a könnyed témaválasztás, a szórakoztató előadásmód összekovácsolta a közönséget.

Többségében a hölgyek képviseltették magukat a könyvbemutatón, de a régi mondáshoz hűen, miszerint „egy férfihoz a gyomrán keresztül vezet az út” –három úriember is élvezettel hallgatta a színművésznőt, akit ezúttal egy egészen új, eddig ismeretlen szerepben ismerhettünk meg.

A közönségtalálkozó végén Hegyi Barbara mindenkinek azt kívánta, legyenek boldogok, egyenek, főzzenek jókat és kísérletezzenek bátran.

 

Csaba Lilla

Fotó: Kálovits Gabriella, Fekete Zsigmond

 

 

Kapcsolódó anyag:

Hegyi Barbara: Alkalomadtán trailer

https://www.youtube.com/watch?v=NxIXCs0wf4I