Városi Könyvtár
„Az alkotás Istentől kapott ajándék”
2017. szeptember 11. 15:04

 

„Az alkotás Istentől kapott ajándék”

 

   Szeptember 9-én Moór Lajosné műkedvelő festményeiből nyílt kiállítás a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében. Az eseményen családtagok, barátok és a festőművészet iránt érdeklődök jelentek meg.

 

 A családtagok és barátok mellett a festőművészet kedvelői is jelen voltak a kiállításmegnyitón.

    A tárlatot az alkotó egyik unokája Moór Zsanett német nemzetiségi pedagógus nyitotta meg. Elhangzott, Moór Lajosné egy váratlan megbetegedés következtében mozgásában korlátozott lett. Hirtelen, egyik óráról a másikra rosszabbodott állapota –, az addig rutinszerű, házkörüli munkákat sem tudta elvégezni. Csak üldögélt vagy feküdt, közben Istenhez fohászkodott, hogy nehéz helyzetében, mi tévő legyen, hiszen az idő is épphogy csak csordogált.

 

 

A tárlatot az alkotó egyik unokája, Moór Zsanett német nemzetiségi pedagógus nyitotta meg.

    Papír és ceruza: egyszerű találmányok. Elkezdett rajzolni – a körülötte lévő tárgyakat, virágokat, melyek udvarát díszítik. A róluk készített alkotások, kezdeti próbálkozások a technikai bizonytalanságok ellenére is jól sikerültek. Unokái mindvégig mellette álltak, biztatták minden ecsetvonásnál.

Fokozatosan merészkedett a kalandozásban egyre messzebbre a festészet területén: tempera, akril, akvarell –, végül az olajfestéket is kipróbálta. Egyre jobban belelendült az alkotói munkába. Legközelebbi hozzátartozói nemcsak pozitív kritikával, de a festéshez szükséges kellékekkel, anyagokkal is támogatták.

  

 

Moór Lajosné fokozatosan merészkedett a kalandozásban egyre messzebbre a festészet területén:
tempera, akril, akvarell –, végül az olajfestéket is kipróbálta.

 

   Minden alkotó vágya, hogy műveit a nagyközönség elé tárja – ez Moór Lajosnénál sem volt másképp. A sok megerősítés is bátorította abban, hogy megvalósuljon álma: egy kiállítás a képeiből. 2016-ban Bakonynánán mutathatta meg először, hogy idős korára, előképzettség nélkül, a festészet által képes volt kiteljesíteni magát, amely elmondása szerint, Istentől kapott ajándék. Azért is hisz ebben, mert betegsége előtt soha nem jutott eszébe, hogy ecsetet ragadjon. Első kiállítása elnyerte a közönség tetszését.

 

 

A Zircen megnyílt tárlat nagy álma volt az alkotónak,
aki a festészet által képes volt kiteljesíteni magát, amely elmondása szerint, Istentől kapott ajándék.

 

   A Zircen megnyílt tárlat nagy álma volt az alkotónak. Elmondta, hetvenhat évesen ez nagy megtiszteltetés számára. Köszönetét fejezte ki a kiállítást szervező és annak helyet adó intézménynek és mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

  

Csaba Lilla