Városi Könyvtár
Lélegző magyar kultúra
2018. január 25. 10:47

 

Lélegző magyar kultúra
a Magyar Kultúra Napjának ünnepe, Zircen


   A Magyar Kultúra Napja ugyan nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de ezen a napon különböző megemlékezések adnak alkalmat arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, – hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi és tárgyi értékeinket.

Mindez a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézménye számára is az egyik legfontosabb feladat.

   Január 22-én, a Magyar Kultúra Napját Lukács Sándor Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész „Az elűzött álom” című önálló estjével és közönségtalálkozóval köszöntötték – teltházas érdeklődés mellett – a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében.

Lukács Sándor – akit már nem először hallhatott a közönség a szervező intézmény pódiumán –, színművészi pályája a mai napig töretlen, az évtizedek során számos hiteles alakítást nyújtott klasszikus és modern drámákban, vígjátékokban egyaránt.

  

A Magyar Kultúra Napját  Lukács Sándor Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész 
„Az elűzött álom” című önálló estjével és közönségtalálkozóval köszöntötték – teltházas érdeklődés mellett – a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében.

A művész életének szerves része a színészet mellett– s ez kevésbé közismert – a költészet is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 2017 májusában immár a hetedik verseskötete látott napvilágot, 'A kezdetek utcája' címmel.

Az est során fény derült arra, hogy mondhatni egészen váratlanul érte Lukács Sándort kilencéves korában az a felismerés, mennyire képes lekötni a szó erejével embertársai figyelmét. Első versét is ebben az időszakban, gyermekként írta egy meghatározó élmény alapján egy kis kockás füzetbe, 'Zászlók' címmel. Kálnoky László, kétszeres József Attila-díjas magyar költő, műfordító segítette abban, hogy a versfaragás mesterévé, publikáló szerzővé válhasson.

 A szónak, akárcsak a színészetben, a költészetben ugyanúgy súlya van –, Lukács Sándor lélekre-szellemre egyaránt hatást gyakorló, kifejező verseinek horderejét átütő művészi előadásmódján keresztül is jól érzékelhették mindazok, akik részesei voltak a kulturális eseménynek. Lukács Sándor lírájának világán át a közönség vallomásokat hallgathatott meg a művész gyerekkoráról, mestereiről, a színészi és a magánélet néhány meghatározó pillanatáról.


A művész életének szerves része a színészet mellett, – s ez kevésbé közismert – a költészet is.
Lukács Sándor lélekre-szellemre egyaránt hatást gyakorló, kifejező verseinek horderejét
átütő művészi előadásmódján keresztül is jól érzékelhették mindazok,
akik részesei voltak a kulturális eseménynek.

Múlt-jelen –, a versek témáit, hangulatát tekintve pedig a könnyedebb és a mély, már-már filozofikus gondolatok fonódtak egymásba. A költészeti utazás tanulságos, de ugyanakkor humoros hangvételű, ún. négysorosokkal zárult.

   Az önálló műsor után Szűcs Anikó újságíró beszélgetett a művésszel, melynek során szó esett a színészi pálya melletti elköteleződésről, a vígszínházi hűségről, egykori és jelenleg szerepekről, valamint a kultúra helyzetéről napjainkban, mely él és töretlenül lélegzik. 

 Az önálló műsor után Szűcs Anikó újságíró beszélgetett Lukács Sándorral, melynek során szó esett a színészi pálya melletti elköteleződésről, a vígszínházi hűségről, egykori és jelenleg szerepekről, valamint a kultúra helyzetéről napjainkban, mely él és töretlenül lélegzik.
Ezt bizonyította a zirci előadói est is.

  Ezt bizonyította a zirci előadói est is, melynek során a közönség végig együtt lélegzett a színművésszel, akinek műsorát vastapssal köszönték meg.

  

Csaba Lilla