Városi Könyvtár
Szellemi örökség szolgálatában
2018. március 21. 11:22

 

Szellemi örökség szolgálatában

Piros Ildikó „Abigél titkai”c. önálló estje

 

   Március 19-én Piros Ildikó Kossuth-és Jászai Mari-díjas, érdemes művész „Abigél titkai –Töredékek Szabó Magda életművéből” című önálló estjére várta az érdeklődőket a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár. Az intézmény zsúfolásig megtelt közművelődési klubtermében egyedülálló előadásban lehetett részük mindazoknak, akik a télies estén maradandó kulturális élményre vágytak.

   A művésznő időutazásra invitálta a közönséget, akik Szabó Magda útját négyéves korától élete alkonyáig kísérhették végig. Az összeállításban az írónő regényeiből, írásaiból, interjúkötetéből olvasott fel a színművésznő, beszélt személyes kapcsolatukról és természetesen az „Abigél” című regényről is, mely Szabó Magda talán legismertebb műve –, 1971-ben került az olvasók kezébe, a belőle készült film máig őrzi a történet halhatatlanságát, s abban Piros Ildikó emlékezetes alakítását.

 

Piros Ildikó időutazásra invitálta a közönséget, akik Szabó Magda útját négyéves korától
 élete alkonyáig kísérhették végig.

 

Az egyes szám első személyű megszólalásokat – melyek az írónő személyiségének, szellemiségének közelségét még inkább megidézték – fényképek, filmrészletek, zenei aláfestések színesítették.

A színművésznő Szabó Magda életművét, monográfiáját sokszor olvasta, de nemcsak ezek, hanem a vele szövődött személyes kapcsolat emlékei is mind-mind egy-egy lámpásként szolgáltak az írónő előtt tisztelgő előadás létrehozásához.

 

Az egyes szám első személyű megszólalásokat
– melyek az írónő személyiségének, szellemiségének közelségét még inkább megidézték –
fényképek,  filmrészletek, zenei aláfestések színesítették.

Közös emlékeket elevenít fel az önálló est címe is. Piros Ildikó a Katalin utca című regény belső lapjára kapott az írónőtől egy dedikációt, amely így hangzott: „A földkerekség egyetlen és valódi Zsuzsannájának hálával és szeretettel: Szabó Abigél.”

„Sokáig Magdának olvastam a kerek betűi miatt, csak később vettem észre, hogy valójában Abigélt írt. Ez vált a mi közös titkunkká.” – vallja Piros Ildikó, aki eljátszhatta a színházirodalom leggyönyörűbb hősnőit, karaktereit. Legfőbb vágya továbbra is az, hogy szolgálatban élhessen, hiszen ahogy ő mondja, a szolgálat életének emblémája.

 

Csaba Lilla