Városi Könyvtár
Internet Fiesta a zirci Városi Könyvtárban
2018. március 29. 13:31


Internet Fiesta a zirci Városi Könyvtárban

2018. március 26. (hétfő)

 

A filmipar és ami mögötte van - Filmipari és vizuális effektek készítése címmel tartott előadást  Ujvári László Lehel (FX Technical Director)

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2018. március 22. és 29. között immár 19. alkalommal rendezte meg az Internet Fiesta elnevezésű országos programsorozatot, melyhez könyvtárunk idén is csatlakozott.

A zirci és Zirc környéki általános iskolák pályaválasztás előtt álló, felső tagozatos diákjait hívtuk meg az előadásra, amelyen végül száz diák és kísérő pedagógusaik vettek részt.

Ujvári László Lehel Kolozsváron született, Zircen nevelkedett, Veszprémben érettségizett. Ezután tíz évig élt New Yorkban, ahol a Borough ofManhattan Community College főiskolán szerezte első diplomáját multimédia programozói szakon és a School of Visual Artson egyetemen pedig a másodikat Computer Arts & VFX szakon.

Jelenleg Budapesten él családjával és vizuális technikai rendezőként dolgozik a Gyár Utómunka Kft-nél. Kikapcsolódásként zenél, hétvégeken rendszeresen koncerteznek Innergarden nevű zenekarukkal. Szerinte a matematikai képességek, a zene szeretete, valamint a nyelvtudás sokat segítette őt abban, hogy szakmájában magasabb szintre jutott. Gyakran részt vesznek a filmforgatásokon, a célból, hogy megismerjék a valós környezetet. Pl. A Félvilág című nagyjátékfilm hóeséses jeleneit nekik köszönhetjük, valamint cégük készítette a Kossuth kifli vizuális effektjeit. A megrendelő igényeihez minden esetben alkalmazkodnak. Elmondása szerint specialitása a víz-szimuláció, füstök, robbanások, tűz-ábrázolások.

Az előadás rendkívül látványos volt, az előadó mozifilm-jellegű reklámfilmeken illusztrálta a munkáját. A bemutatott jeleneteken a gyerekeknek fel kellett ismerni a valóságot és a vizuális effekteket.

Az iskolák együttműködő partnerek voltak a program megvalósításában, Borzavárról és Nagyesztergárról 1-1 osztály érkezett, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedig 3 osztállyal képviseltette magát.

Bővebb információk:

Interjú az előadóval: https://www.youtube.com/watch?v=h2wHVL9A5Ss

Ujvári László Lehel honlapja: http://www.laszlofx.com/

A Gyár Utómunka Kft. honlapja: https://gyar.com/


Benczikné Tóth Magdolna

 könyvtáros