Művelődési Ház
"Őszköszöntő" túra beszámoló (2019.10.05.)
2019. október 08. 13:39

Már hatodik éve rendezünk ZIRC30 túrákat!

 

„Őszköszöntő” túráira várta a Bakonyt és a kirándulni szeretőket

2019. október 5-én a Művelődési Ház.

 

A kezdettől folyamatos népszerűségnek örvendő ZIRC30 évszak-köszöntő túráink célja a Bakony természeti értékeinek, szépségeinek megismertetése és városunk népszerűsítése az Erdélyi Baráti Kör Egyesület által 2014-ben kialakított Szarvaskút15, Kőkapu10 és Pintér5 km-es túraútvonalakon meghirdetett, kezdettől ingyenes programjainkon keresztül. Külön öröm, hogy a messziről érkező túrázóink egyre több időt töltenek el városunk értékes látnivalónak megismerésével is.

A már 19. alkalommal meghirdetett túránkat a jogszabályi előírásoknak megfelelően, túrázóink biztonsága érdekében, és a gyönyörű környékünk védelmére odafigyelés jegyében, a ZIRC30 útvonalak területein érintett erdőterületek tulajdonosával és a használó vadásztársasággal még az év elején egyeztetve, és a Zirci Rendőrőrsnek bejelentve rendeztük meg.  A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. érvényben lévő erdőlátogatási korlátozására figyelemmel 9.00 órakor rajtoltak, és még 16.00 óra előtt célba értek túrázóink.

A túra hetében hideg, esős idővel megérkező ősz érezhetően lecsökkentette a kirándulási kedvet, ám a legbátrabbak most is remekül érezték magukat a Bakonyban: az összesen 35 indulónk közül hatan teljesítették a Szarvaskút15, öten a Kőkapu10 és huszonnégyen a Pintér5 körútvonalakat.  Mindig öröm számunkra, hogy a visszatérő vagy új túrázók és a baráti társaságok mellett sok család érkezik a ZIRC30 túrákra – így volt ez most is.

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanára, Lingl Zoltán, – tavaszi ígéretéhez híven, és az előző osztályával kialakított hagyományt követve, – elhozta új ötödikes osztályát, és korábbi tanítványokkal, szülőkkel is kiegészülve, ismét kellemes szombat délelőtti programként választották a ZIRC30 túra Pintér5 km-es útvonalát. A közösségfejlesztésre is kiváló kezdeményezést jó példaként ajánljuk más osztályoknak és iskoláknak is.

Változatlanul népszerűek a Teljesítménytúrázók Társasága https://tturak.hu honlapján már év elején közzétett ZIRC30 túrák – ezt igazolta most is, hogy a hideg őszi időjárás ellenére megint az ország sok pontjáról érkeztek a korosztályokban is mindig változatos életkorú túrázóink: a teljesség igénye nélkül pl. Tököl, Székesfehérvár, Tatabánya, Balatonendréd, Herend, Devecser, Pápa, Bakonyszentkirály és Eplény településekről.

A túrák teljesítéséért járó Emléklapok mellett, hagyományaink szerint külön oklevéllel is meglepjük az egy napon több távot teljesítő, a legmesszebbről érkező, a legidősebb és a legfiatalabb résztvevőket:

·       egy herendi túrázónk – Bachstädt János – a Pintér5 és a Kőkapu10-es távot is teljesítette,

·       a legmesszebbről érkező résztvevőnk most egy visszatérő család volt: Avar Éva 7 és 9 éves fiaival – Dódony Ányos és István – Tökölről (136 km) jött, és a Pintér5-ös távot járták be,


·       legidősebb, szintén visszatérő túrázónk, a 67 éves balatonendrédi Vida Éva a Pintér5-ös távon indult, és az unokáinak sütött finom almás pitéjéből minket is megkínált,

·       1 éves, és már másodszor legfiatalabb túrázónk a bakonyszentkirályi Ferenczi Viktor, aki anyukája hátán „utazva”, testvéreivel együtt teljesítette a Pintér5 útvonalat.

A már másodszor visszatérő, és most szinte mindenben különdíjas túrázóink egy nagy család: nagymama, két lánya, öt unokája – elmondásuk szerint a ZIRC30 túrák külön alkalmat adnak nekik a találkozásra.

A reggeli induláskor kínált tea után, a túrákról visszaérőket Emléklapokkal köszöntöttük, és szokás szerint szerény ellátást kínáltunk számukra. Résztvevőink barátságos hangulatú beszélgetéseken számoltak be kellemesen fárasztó élményeikről, és az útvonalakkal kapcsolatos – általában pozitív – tapasztalataikról, javaslataikról, amivel mindig segítik a következő túrákra felkészülésünket.

Önkormányzati támogatás jóvoltából valamennyi túrázónk örömmel fogadta az otthonát szépítő idei Zirc-naptárt, amely gyönyörű fotóival csalogatja városunkba visszatérni a résztvevőket.

A ZIRC30 túrákat kezdettől segítő, és 2017-től finanszírozó „Zirc Kultúrájáért” Alapítvány a korábbi önkormányzati Civil Támogatási Alap pályázati támogatásból beszerzett jelvénykészítő masinájával minden túránál új jelvényekkel gazdagíthatjuk a résztvevők gyűjteményét már harmadik éve. Túrázóink most is örömmel fogadták a Kaszás Eszter tervezőgrafikusunk által az útvonalakhoz egyedileg tervezett, kék, zöld és piros bakancsokkal „túrázó” gombákat.

A Művelődési Ház munkatársai most is köszönik

·       a ZIRC30 túrák megrendezéséhez nyújtott állandó tulajdonosi és szakmai együttműködéseket, támogatásokat (VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., Bakony MGTSZ – Bakony-Agro Kft., magántulajdonosok, Királykúti Vadásztársaság, „Zirc Kultúrájáért” Alapítvány, Zirc Városi Önkormányzat és Civil Támogatási Alap pályázata),

·       a 2014-ben alapított ZIRC30 útvonalak állandó karbantartásában és a túrák előkészítésében közreműködők értékes baráti segítségét (Erdélyi Baráti Kör Egyesület, Kaszás Eszter tervezőgrafikus, Kaszás Béla),

·       Sömjén Tamás közösségi szolgálatos diákunk ügyes rajt/cél regisztrációs munkáját,

·       és túrázóink jó szívvel adott, segítő adományait, amit mindig a következő túrák megvalósítására fordítunk.

 

Jövőre – veletek – ugyanitt!

2020-ban ismét három ZIRC30 évszak-köszöntő túrára várjuk visszatérő és új látogatóinkat!

 

A ZIRC30 „Őszköszöntő” túráról szóló képes beszámoló megtalálható a www.zirckultura.huhonlapunkon és intézményünk Facebook oldalán, és TV-tudósítás látható a Stúdió KBwww.youtube.com/user/zircitv csatornáján.

Túrabeszámolónk olvasható a www.zirc.hu városi honlapon és a Zirc és Vidéke közéleti lapban is.

 

A ZIRC30 körtúrák létrejöttének története: https://sites.google.com/site/ebkzirc2000/home

  

Beszámoló és fotók: Encz Ilona