Művelődési Ház
Generációk találkozása a bányászhagyomány újjáélesztésén keresztül
2017. szeptember 05. 09:21


Generációk találkozása a bányászhagyomány újjáélesztésén keresztül

    Szeptember 2-án Bányásznapi megemlékezésre várt valamennyi bányászt és érdeklődőt az ünnepséget szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, a DUSZÉN Kft., az EOSZÉN Kft., az Öreg-Bakony Barátai Egyesület, a Bányász Nyugdíjas Alapítvány, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, valamint Zirc Város Önkormányzata.

   Visszaidézve a múltbéli bányásznapok hangulatát, a reggeli órákban zenés ébresztőt hallhattak a város lakói a Zirci Fúvósok közreműködésével.

  

A múltbéli bányásznapok hangulatát idézte a reggeli zenés ébresztő a Zirci Fúvósok közreműködésével.

Kora délután „Bányászat a Bakonyban” címmel bányászati kiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban, ezt követően a Pintér-hegyi Parkerdő Bányász-emlékművénél gyülekeztek az egykori és a jelenleg működő bányák dolgozói, valamint az ünneplő közönség a Zirci Fúvósok toborzó dallamaira.  

   

Az ünnepélyes alkalomból a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban
bányászati kiállítás nyílt.

 Az ünnepélyhez méltóan a Himnusz elhangzása után a megemlékezésen Kuti Csaba, a Veszprém Megyei Közgyűlés volt elnöke köszöntötte az ünnepet és a bányászokat. Beszédében kitért a bányászat helyi vonatkozású történetére, s hangsúlyozta azt is, hogy városunk helyzetét, arculatát napjainkig meghatározza az egykori bányához, bányászathoz való kötödés.

 

Kuti Csaba, a Veszprém Megyei Közgyűlés volt elnöke köszöntőjében kitért
a bányászat helyi vonatkozású történetére,
 s hangsúlyozta azt is, hogy városunk helyzetét, arculatát napjainkig meghatározza
az egykori bányához, bányászathoz való kötödés.

A bányásznap ünneplése tisztelgés a nehéz munkában megfáradt bányászok előtt. A megemlékezés alkalmával nemcsak a még élő – több évtizedes munkájukkal, tisztes helytállásukkal a mai fiatal generációnak példát adó -, régi bányászok előtt tisztelegtek, hanem kegylettel emlékeztek azokra a bányászokra is, akik már nem lehetnek közöttünk.

A Bányászemlékműnél koszorút helyeztek el:

- Zirc Városi Önkormányzat képviseletében Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke
- az EOSZÉN Kft. nevében Fekete István ügyvezető és Csillag László
- a DUSZÉN Kft. részéről Boros Dénes ügyvezető és Véber Mihály

 

Boros Dénes a DUSZÉN Kft. ügyvezetője és Véber Mihály is
elhelyezték az emlékezés koszorúit a Bányászemlékműnél 

- az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Veszprémi Csoportja nevében Németh György, Tasnádi Antal, Makóvi Gyula, Kiss Tamás
- a Bányász Nyugdíjas Alapítvány részéről Pongrácz Dénes és Cziráki István
- az Öreg-Bakony Barátai Egyesület nevében Opra Szabó József és dr. Kotis Mihály

A koszorúzás után a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB és az Öreg-Bakony Barátai Egyesület által a Zirc város bányászati múltjára emlékező ünnepség alkalmából meghirdetett rajz-és novellapályázati felhívás díjazottjai vehették át jutalmukat. A díjakat Opra Szabó József az Öreg-Bakony Barátai Egyesület elnöke és Dr. Kotis Mihály az Öreg-Bakony Barátai Egyesület alelnöke adták át.

A rajzpályázatra a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola diákjai nyújtottak be pályamunkát, melynek jelentős része a zirci intézményből érkezett.

Összesen 163 nagyon értékes és színvonalas alkotást kapott kézhez a szakmai zsűri. Valamennyi hűen tükrözi az alkotók egyedi, kreatív elgondolását a bányászathoz kapcsolódó élményekről, a pályázati kiírásban szereplő támpontoknak megfelelően.

 

A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB
és az Öreg-Bakony Barátai Egyesület által meghirdetett rajzpályázati felhívásra
összesen 163 nagyon értékes és színvonalas alkotást kapott kézhez a szakmai zsűri.

 

A legkiemelkedőbb alkotásokat korcsoportonként díjazták:

1-2. osztály
  I. Vaskor János 2. A
  II. Szemmelveisz Dalma 1. o.
  III. Mireider Gergő  1. o.

 Különdíjban részesül:
  Kajtár Boglárka 2. A
  Orsós Dzsefiner 1. o.
  Benis Martin 1. o.

3-4. osztály
  I. Andrási Evelin 3. o.
  II. Radányi Vince 4. A
  III. Endresz Luca Mária 3. A

 Különdíjban részesül:
  Mireider Evelin 3. A

5-6. osztály
  I. Vintze Regina 5. C
  II. Kiss Rebeka 6. C
  III. Marton Luca 6. o. Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola

 Különdíj:
  Fazekas Ármin 6. A
  Pál Kristóf 6. A
  Szelthoffer Albert Imre 5. A
  Kovács Dóra 5. A
  Szabó Bence 6. A

A rajzpályázathoz a novellapályázatra benyújtott alkotásokat is szakmai zsűri értékelte. Mind a négy színvonalas pályamunka megfelelt a pályázati kiírásban szereplő támpontoknak. Bár más-más szemszögből megközelítve, de az alkotások mindegyikében kiemelt szerephez jut a bányához, a bányászathoz, a bányászokhoz való mély és szoros kötődés. Egy gyermekkori emlék, családi kötelék, s az oly megrázó bányabaleset is témája a novelláknak.

A novellapályázat eredményeként egy első helyezett és három, megosztott második helyezés született. A szakmai zsűri egybehangzó véleménye alapján első helyezést ért el Kertész Károlyné, megosztott második helyezést értek el a következő személyek: Palkovics Jánosné, Szeiler János, Ungvári Mihályné.

 

 

A novellapályázat eredményeként egy első helyezett és három, megosztott második helyezés született.
A szakmai zsűri egybehangzó véleménye alapján első helyezést ért el Kertész Károlyné. 

A díjazások végén az ünneplő közönség a novellapályázat győztesének, Kertész Károlynénak Én és a bányászzenekar című írásából hallgathatott meg ízelítőként egy rövid részletet.

A megemlékezés végén a dudari bányában harmincnégy évig dolgozó Kelemen Istvánné Petőfi Sándor „Bányában” című versét szavalta el, az ünnep a Bányászhimnusz eléneklésével zárult.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Bakonyoszlopi kórus Isten áldja meg a magyart, Imhol a föld alá megyünk, Ha majd a földi műszak végképpen lejár című dalokkal és egy, három énekből álló Békefi Antal gyűjtéséből származóbakonyi népdalcsokorral.

 

Az ünnepi műsorban több dallal is közreműködött a Bakonyoszlopi kórus.

   Az ünnepély után a bányászok estebéddel vendégelték meg a jelenlévőket.  A finom ételeken túl a közös múltidézésre, estébe nyúló bányász-erdész találkozóra is sor került, a hangulatot fokozta az LGT Emlékzenekar koncertje.

 

Fotó: Fekete Zsigmond, Vida László


Csaba Lilla