Tourinform   
Zirc

Országunk ékszerei közt igazgyöngysornak számító természetes környezeti szépségnek nevezett Bakony közepén hegyekkel, erdőkkel körülvéve fekszik Zirc, hazánk legmagasabban fekvő városa. A települést az 1182-ben itt megtelepülő ciszterci szerzetesek tették híressé, a 18. századtól újból felépült apátság ma is meghatározza az arculatát. A templomot 1995 és 2006 között restaurálták, mely során visszakapta eredeti barokk pompáját, ezért ma Magyarország legszebb barokk temploma.

Zirc - a gazdag múltjának köszönhetően, sok látnivalót kínál az ide érkezőnek. A Bazilika minorban és a műemlékkönyvtárban bepillantást nyerhetnek a ciszterciek történetébe és műveltségébe. Az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtárának 65 ezer kötetes állományát a ciszterci szerzetesek gyűjtötték össze. A könyvtár ritkaságai közé tartozik a Thuróczy Krónika 1488. augsburgi kiadása, vagy az úgynevezett Schedel Krónika 1493-ból. Nagy élményt nyújt a könyvek mellett, a könyvtár Nagytermének világhírű, műemléki védelem alatt álló, intarziás berendezése, melyet nagyrészt a Bakony jellegzetes fájából, habos kőrisből tervezett és készített Wilde Mihály zirci asztalosmester. Figyelmet érdemel hazánk legrégibb glóbuszpárja is, ami szintén a könyvtár berendezését díszíti.

A Bakony élővilágát a Bakonyi Természettudományi Múzeumban ismerhetik meg. Az 1972-ben alapított múzeum őskori maradványokat, a Bakony természeti kincseit, jellegzetességeit mutatja be. „A Bakony természeti képe” néven 1962 óta folyó tudományos kutató program eredményeit tárja elénk. A változatos domborzatú, több mint 4000 km-es Bakony-hegység geológiáját, növény- és állatvilágát élőhelyek szerint csoportosításban láthatják a látogatók. Leggazdagabb gyűjteménye a több mint 200 ezer darabból álló rovartár. A hüllők, halak és kétéltűek terráriumban és akváriumban láthatók. A kitömött nagyvadak és vadásztrófeák mellett a környezetet is érzékeltető diorámákban mutatják be a kisemlősöket, valamint a Bakony gombáit is. Az ásványkollekció csodálatos válogatást kínál a Kárpát-medence ritkaságaiból. A múzeum új épületében a Jégkorszaki óriások a Bakony-hegységben c. egységben a csajági mamutleletek (Tonna és Mázsa) tekinthetők meg.

A város nevezetes szülöttének életét és munkásságát, a környék népművészetét a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház mutatja be. Itt látható Bér Júlia zirci születésű grafikus- és festőművész kamarakiállítása is. Az épületegyüttes földszintes szárnyában tíz bakonyi népi kismesterséget bemutató és oktató műhelyt alakítottak ki, ahol a gyerekek szakemberek irányításával dolgozhatnak, kipróbálhatják kézügyességüket. Lehetőség van agyagozásra, szövésre, csuhézásra, gyertyakészítésre, bőrözésre, mézeskalácssütésre, nemezelésre, kosárfonásra is.

A Dunántúlon egyedülálló Agrárműszaki Emlékek Gyűjteményt európai és hazai ritkaságok, mezőgazdasági erő-és munkagépek, szerszámok és fényképek is színesítik. Kiemelkedő jelentőségű a Hoffer Schrant gyár legendás cséplőgépe. A muzeális értékű mezőgazdasági gépekből, használati eszközökből álló mintegy 150 darabos gyűjtemény a Reguly Antal Szakképző Iskola területén található.

Az egykoron ciszterciek által alapított, nemzetközi hírű arborétum 20 hektárján, a halastó és a filagória mellett, a számtalan növényritkaság és több száz éves fák között vadregényes utak vezetnek. 1951 óta országosan védett természetvédelmi terület. Az arborétumban mintegy 600 fa-, illetve cserjefajta él, köztük kínai mamutfenyő, libanoni cédrus, tiszafa is. A parkot átszelő Cuha pataknak 1855-ben új medret ástak, a meglévő, régi tóban kis szigetet hoztak létre. A kert híres hársfasorát 1809-ben telepítették.

A több mint 800 éves település fennállása óta virágzó mezővárosként, járási székhelyként, nagyközségként, majd 1984 óta városként működik. A térség gazdasági és szellemi központjaként vonzáskörzete 21.000 polgárnak kulturális, oktatási, kereskedelmi, szolgáltatási, egészségügyi és államigazgatási feladatait látja el.

A várostól kb. 300m-re található Zirci Mayer-tó a XVIII. századi, Zirc környéki papi halastavak egyikének helyén létesült, 1999-ben. Azóta a zirci és környékbeli emberek kedvelt horgászhelye. A pihenni, kikapcsolódni vágyók is szívesen felkeresik a tiszta és csendes környezetéről méltán híres tavat. Télen, a tó jegén korcsolyázásra is lehetőség van. A Szarvas-tó Zirc-Akliban, a városközponttól 6 km-re található Pápa (Bakonybél) irányában. A tó a Zirci Sporthorgász Egyesület kezelésében áll. A tó 3,5 - 4 hektáros kiterjedésű, vízmélység 1,3 m átlaggal, a patakmederben jelentős különbségekkel. A zsilipnél 4,5 m-t is eléri a vízoszlop magassága. Mindkét tóban gazdag a halfauna. (ponty, amúr, keszeg, kárász, compó, süllő, csuka, balin)

A város a számos látnivaló, a sok kulturális program, a központjában található "0 km-es bakancstól" induló Magas-Bakony-i túraútvonalak és az itt élők vendégszeretete miatt a turisták közkedvelt kirándulóhelye. A Zircen áthaladó Győrt Veszprémmel összekötő vasútvonal a Bakony egyik legszebb részének, a Cuha völgyének lenyűgöző látványát nyújtja az utazónak. A Pintér-hegyi tanösvény, a Bakonyi Betyárnapok, az orgonahangversenyek és „A BULI” megannyi csábítás a látogatók számára.

Cuha völgyének „Hegyek és erdők- szépségek és rejtelmek.” A gyönyörű és megnyugtató táj látványa, a friss levegő, a vidék és benne a bakonyi ember, mind-mind maradandó élményt ígér.

A Bakony fővárosaként ismert Zirc - a 82-es főút mellett, Budapesttől 120, a Balatontól 30, Győrtől 55 kilométerre - Veszprém megye egyik legszebb kisvárosa.

Zirc testvérvárosai: a német Pohlheim, az erdélyi Barót és a finn Nivala.