Tourinform   
Zirci séta

Sétautunk kiindulópontja a Tourinform Zirc iroda (József A u.1.), ahol az autóval érkezők biztonságos parkolóban hagyhatják gépjárművüket. A Tourinformban a városnézéshez településtérkép és Zirc látnivalóit 3 nyelven (magyar, angol, német) tartalmazó kiadványok kaphatók.

Innen elindulva első állomásunk a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház (Rákóczi tér 10.), ahol a zirci születésű híres magyarságkutató nyelvtudós- Reguly Antal Emlékkiállítása, a Magas-Bakony helytörténeti, néprajzi és tárgyi emlékei, népművészete, népi kismesterségek műhelyei, valamint Bér Júlia zirci születésű grafikus és festőművész emlékszobája látható kamara kiállítással.

Utunkat folytatva a 82-esen Győr irányába a Szabadság u. 10 alatt található az Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye, ahol a XIX. századtól használatos erő-és munkagépek, európai és hazai ritkaságok várják a látogatókat. A gyűjtemény a Dunántúlon egyedülálló. Előzetes bejelentkezés ajánlott. (telefonszám: 88/595-000 vagy 595-001)

Utána visszatérve a városközpontba az Apátsági Műemlék-épületegyüttes (Rákóczi tér 1.) látnivalóinak megtekintését javasoljuk.

Az 1732-1752 között épített bazilika minor legértékesebb látnivalói a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch oltárkép, a Wagenmeister freskók, a koncertorgona, a faragott szobrok, berendezések. A ciszterci templomhoz csatlakozó klasszicista monostort 1726-1927-ben építették. A bazilika minorban és műemlékkönyvtárban bepillantást nyerhetnek a ciszterciek történetébe és műveltségébe. A 2. emeleten található az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtára, amely 65 000 kötetes páratlan értékű ősnyomtatvány-, könyv- és folyóirat ritkaságait tárja a látogatók elé. A zirci Wilde család asztalosmesterei által a Bakony fafajtáiból faragott intarziás bútorzat és a terem dongaboltozata maga is műemlék.

Az 1. emeleten a Bakonyi Természettudományi Múzeum várja vendégeit, ahol „A Bakony természeti képe” (flórája és faunája), valamint „A Kárpát-medence ásványai” című állandó kiállítások mutatják be a rendkívüli természeti adottságokat.

Kiérve az apátsági udvarból az út másik oldalán a Bakonyi Természettudományi Múzeum új épületében (Rákóczi tér 3-5.) találkozhatunk a jégkorszaki óriásokkal. Tonna és Mázsa, a két Csajágon feltárt mammutlelet a kiállítás tárgya.

Ennyi kulturális élvezet után igazán megérdemel a kedves vendég egy kellemes sétát, ezért a Rákóczi térről Veszprém irányába végig a Kossuth Lajos utcán haladva, a Szent Hubertus Gyógyszertárnál balra kanyarodva juthat el a városnéző séta utolsó állomásához, az Arborétumhoz. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő botanikus kert Magyarország legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteménye. Az egykoron ciszterciek által alapított, nemzetközi hírű arborétum 20 hektárján, a halastó és a filagória mellett, a számtalan növényritkaság és többszáz éves fák között vadregényes utak vezetnek.

Kellemesen elfáradva, ha tehetik térjenek vissza a Tourinform irodába (József A. u.1) és osszák meg velünk tapasztalataikat, felejthetetlen élményeiket.