Skip to content

Városi Könyvtár

8420 Zirc, József Attila utca 1.

NAVA pont

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait törvényi szabályozás keretében. Európában szinte egyedülállóan gyűjteményei kutatás és oktatás céljából szabadon megtekinthetők úgynevezett NAVA-pontokon (csatlakozott oktatási intézmények, könyvtárak, muzeális és kulturális intézmények).

A NAVA elkötelezett őrzője az audiovizuális kulturális örökségnek, ezért egyedi különgyűjteményeket is kezel, tematikus válogatásokat készít felhasználói kérésre is.

Támogatja a közösségek (iskolák, civil kezdeményezések, archívumok) digitális térhez való kapcsolódásának lehetőségét. Elindította a „NAVA közösségi tér” elnevezésű szolgáltatását, ahol a felhasználók saját gyűjteményt hozhatnak létre jogtiszta audiovizuális anyagok feltöltésével, megosztásával. A NAVA biztonságos, hosszú távú és akár ingyenes tárhelyszolgáltatást biztosít, emellett a jogtulajdonos engedélyével a tárolt anyagok újrafelhasználhatók, újravághatók és megoszthatók más közösségi fórumokon.

Az archívum kognitív fejlesztéseket végez, amelyek az archivátori munkát sokkal hatékonyabbá és bizonyos folyamatokat automatizálttá tehetnek, így gyorsabbá és mélyebbé válhat a műsoranyag elemző feltárása. A kognitív, azaz gépi képfelismerő rendszer elsősorban személyek, tárgyak, tereptárgyak felismerésében segíthet.

A NAVA megalakulása óta több nemzetközi projektben is aktívan részt vállalt. Legutóbb tartalomszolgáltatóként az EUscreen projektben működött közre, amelyben 20 európai ország 24 audiovizuális archívuma 60.000 videót tartalmazó közös televíziótörténeti gyűjteményt tett közzé.

A NAVA tagja a nemzetközi FIAT/IFTA és IASA szervezeteknek.

(Forrás: nava.hu)


A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül – archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon tekinthetők meg.

A zirci Városi Könyvtár is NAVA pont, ahol beiratkozott olvasóink számára szabad hozzáférést biztosítunk az archívum gyűjteményeihez.

Nyitvatartás

Hétfő:
ZÁRVA
Kedd:
10-18
Szerda:
10-18
Csütörtök:
10-18
Péntek:
10-18
Szombat:
9-13