Pályázatok

Művelődési Ház

Emberi Erőforrások Minisztériuma Előadó-művészeti szervezetek 2021. évi tematikus egyedi többlettámogatása program: Zirci Művelődési Ház infrastrukturális fejlesztése

 

Pályázati azonosító: EMT-TE-B-B-21-0053 Támogatási össze: 10.000.000,- Ft Támogatás intenzitása: 100%   A pályázati forrásból felújításra kerül a Művelődési Ház (8420 Zirc, Alkotmány utca 14.) fűtésrendszere.   Agrárminisztérium pályázata (Hungarikum Bizottság és a Hermann Ottó Intézet közreműködésével) A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása „Kulturális Stelázsi: múltunk, jelenünk, jövőnk a Bakonyban” Pályázati azonosító: HUNG-2021/8173 Támogatási össze: 3.000.000,- Ft Támogatás intenzitása: 100%    „ A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Sebő Ferenc énekes, néprajzkutató szavai szövik át pályázatunk célkitűzéseit: a népi értékeink, hagyományaink iránti érdeklődés és tudásszomj felkeltése, minél szélesebb társadalmi réteg megszólítása. A projekt tartalmaz hagyományőrző rendezvényt és népi életmód kiállítást, melynek megvalósítását a két évtizedes múltra vissza tekintő Bakonyi Betyárnapok tematikájába építettük be: „Bakonyi Dúdoló” (Népzene, néptánc, népdalok elismert megyei népművészei előadásában) Népi hangszerbemutató (Kelevézek) Pásztorélet és „Betyártanoda” Mesterség-bemutatók Népi ételek Aprónépnek gólyalábas műsor és Bakonyi Fajátékok Lovas hagyományok és ügyességi bemutatók, lovagoltatás, lovas kocsikázás   Az időszaki kiállításon, mely a művelődési házban került kialakításra, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáján túl Zirc, Porva, Olaszfalu amatőr gyűjtőinek anyaga látható. Honismereti órák keretein belül ismeretterjesztő és foglalkoztató programokat tervezünk általános iskolások számára, ezáltal megfoghatóvá válik örökségünk, felkeltve a tudásszomjat hagyományaink megismerésére. A Bakonyi Betyárnapok keretében megvalósult programelemek távolabbi céljainkat alapozzák meg, járási szintű képzéseket tervezünk a bakonyi tájegységre jellemző népzene, néptánc és tárgyalkotó népművészet tematikában.

Művelődési Ház

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázat

 

OC-MUV/2-2021/4934 Projektkód: P0120 Támogatási össze: 4.00.000,- Ft Támogatás intenzitása: 100%   A pályázati forrást a XXII. Bakonyi Betyárnapok rendezvény megvalósítására fordítottuk, ebből finanszíroztuk a színpad, hang és fénytechnika bérleti díját, és több fellépő tiszteltdíját (Parno Graszt zenekar, Bódi Guszti és Margó, PASO együttes, Füred Dixieland Band és a Brass Dance rézfúvós zenekar) és a műsorfüzet nyomdai előállítását is. A támogatásnak köszönhetően egy tartalmas, színvonalas rendezvényt tudtunk megvalósítani, a hagyományőrző programok mellett országosan ismert előadókat hallhattunk a szórakoztató zenei műfaj képviselő közül. A rendezvényen fellépett Oláh Gergő és a Varnyú Country együttes is. Vidám gólyalábas vásári kavalkád csalogatta a nézőket, melybe a lovasok és hagyományőrző művészeti csoportok is becsatlakoztak, énekkel tánccal. A gyerekeket, családokat kézműves foglalkoztató, Betyár Bölcsi, népi játékpark, népi hangszerbemutató, mesterség-bemutató várta. A közönség megismerkedhetett a betyárvilág és a pásztorélet rejtelmeivel, a magyar cifraszűr készítésével. Nagy sikert aratott Paprika Jancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó népi életmódot idéző fotófala. Sok látogatót vonzott a Mesterségek Utcája és a Bakonyi Ízek Utcája is.  Újabb Bakonyi Betyárokat és Csárdabéli Szépasszonyokat avattunk. A rendezvény lebonyolításában önkéntesek és együttműködő partnerek segítettek. A lovasokat Varga Antal koordinálta, műsorvezető Csizmadia Géza „Bakonyi Főbetyár” volt. Időpontja: 2021. augusztus 6-7. Helyszíne: Zirc, Alkotmány utcai rendezvényi terület

Művelődési Ház

Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégium „Járási, megyei, országos és nemzetközi közművelődési nagyrendezvények, kiállítások, fesztiválok valamint szakmai konferenciák megrendezése” elnevezésű felhívása. (Altéma kódszáma: 205107/126)

 

Támogatási igény:                1.000.000,- Ft Megítélt támogatás:                500.000,- Ft   október hónapban benyújtott pályázatunk célja a XXII. Bakonyi Betyárnapok rendezvény támogatása. Tervezett időpont: 2021. augusztus 6-7. A Bakonyi Betyárnapok 1999-től évente megrendezésre kerülő hagyományőrző program Zircen. A kétnapos rendezvény elsődleges célja a hagyományok ápolása, a helyi kulturális értékek bemutatása, a térség kulturális sokszínűségének megjelenítése, a betyárvilág felidézése, a Bakony kulturális, természeti értékei és a helytörténeti jellegzetességek iránti érdeklődés felkeltése. Jó lehetőséget teremt közösségépítésre, erősíti az identitástudatot, hatással van a város és a térség turisztikai életére. A betyárság nemcsak a Bakonyban volt jellemző, hanem az ország egyéb tájegységeiben is, ezért lehetőséget kívánunk teremteni a hasonló történelmi múlttal, néprajzzal rendelkező vidékek „betyárjainak” találkozójára és közös programokon való részvételükre is. A rendezvény során hagyományőrző és szórakoztató programok sora várja a közönséget, igyekszünk a lehető legtöbb korosztály és különböző érdeklődésű emberek igényeit kielégíteni, színvonalas formában. Kézműves foglalkozások és bemutatók zajlanak népi iparművészek, kézműves mesterek bevonásával, betekintést nyerhetnek a népi kismesterségek rejtelmeibe. A rendezvény kiemelkedő látványossága az ország több tájegységéből érkező betyárok és lovasok felvonulása, bemutatója, ügyességi versenye. Kiegészítő programok: „Mesterségek Utcája” - kézműves vásár és népi játékpark, „Betyáros Hajrá” - sportprogramok, „Betyártanoda”, Népi hangszerbemutató, „Bakonyi Ízek Utcája” - tájjellegű ételekkel, „Betyáros Véradás” - Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete. Díjazások: Leghetykébb Betyárbajusz, Csárdabéli Szépasszony, Bakonyi Betyár címek adományozása.

Városi Könyvtár

Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégium „hazai kamarajellegű 80-120 fős közösségépítő terasz-rendezvények megrendezése, helyi és országos programok vegyítése, irodalom, zene, színház és egyéb műfajok találkozása, crossoverek megrendezése” elnevezésű felhívása. (Altéma kódszáma: 205132/125)

 

Támogatási igény:              1.000.000,- Ft Megítélt támogatás:           300.000,- Ft   2020. július hónapban „Mesélő Bakony” címmel benyújtott pályázatunk a Népmese Napjához kapcsolódott, mely Benedek Elek nevéhez, születésnapjához fűződik: szeptember 30. A jeles naphoz kapcsolódva délutánt betöltő, szabadtéri programot terveztünk: interaktív zenés és irodalmi műsorszámokat, kiegészítő programelemként hangszer és népi játék bemutatót, valamint kézműves foglalkozást, elsődlegesen gyermekek számára.  Tervezett időpontja 2020. szeptember 26. (szombat) volt. Sajnos szeptember végén a járványügyi helyzet kedvezőtlenül alakulása a nevelési és oktatási intézmények tevékenységét is erőteljesen érintette. A gyermekek biztonsága érdekében - és tekintettel az oktatási – nevelési intézmények szabályaira - a programot nem valósítottuk meg. A pályázat megvalósult programeleme: Berecz András Kossuth díjas ének- és mesemondó önálló estje. Időpontja: 2020. október 07. (szerda) 17.00 óra. Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében megvalósuló, és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye Berecz András ének- és mesemondó „Félbevágott pipafüst” című előadói estje volt. A mesemondó egyedi hanghordozású ízességével pillanatok alatt magához vonzotta a szinte valamennyi korosztályt felvonultató közönségét. A jókedv az egész estét áthatotta, a mesefolyamot a mindenféle bánatra gyógyírt jelentő ars poétikus nóták is gazdagították. Természetesen nem maradhatott el a napjaink nyelvhasználója számára idegenül és ismeretlenül csengő, egy-egy szó/kifejezés reflektorfénybe helyezése sem a hallgatóság számára, ezáltal is rávilágítva nyelvünk színeire, egykori élénkségére s kopása miatt sajnos a veszteségeire.