Pályázatok

Művelődési Ház

Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégium „Járási, megyei, országos és nemzetközi közművelődési nagyrendezvények, kiállítások, fesztiválok valamint szakmai konferenciák megrendezése” elnevezésű felhívása. (Altéma kódszáma: 205107/126)

 

Támogatási igény:                1.000.000,- Ft Megítélt támogatás:                500.000,- Ft   október hónapban benyújtott pályázatunk célja a XXII. Bakonyi Betyárnapok rendezvény támogatása. Tervezett időpont: 2021. augusztus 6-7. A Bakonyi Betyárnapok 1999-től évente megrendezésre kerülő hagyományőrző program Zircen. A kétnapos rendezvény elsődleges célja a hagyományok ápolása, a helyi kulturális értékek bemutatása, a térség kulturális sokszínűségének megjelenítése, a betyárvilág felidézése, a Bakony kulturális, természeti értékei és a helytörténeti jellegzetességek iránti érdeklődés felkeltése. Jó lehetőséget teremt közösségépítésre, erősíti az identitástudatot, hatással van a város és a térség turisztikai életére. A betyárság nemcsak a Bakonyban volt jellemző, hanem az ország egyéb tájegységeiben is, ezért lehetőséget kívánunk teremteni a hasonló történelmi múlttal, néprajzzal rendelkező vidékek „betyárjainak” találkozójára és közös programokon való részvételükre is. A rendezvény során hagyományőrző és szórakoztató programok sora várja a közönséget, igyekszünk a lehető legtöbb korosztály és különböző érdeklődésű emberek igényeit kielégíteni, színvonalas formában. Kézműves foglalkozások és bemutatók zajlanak népi iparművészek, kézműves mesterek bevonásával, betekintést nyerhetnek a népi kismesterségek rejtelmeibe. A rendezvény kiemelkedő látványossága az ország több tájegységéből érkező betyárok és lovasok felvonulása, bemutatója, ügyességi versenye. Kiegészítő programok: „Mesterségek Utcája” - kézműves vásár és népi játékpark, „Betyáros Hajrá” - sportprogramok, „Betyártanoda”, Népi hangszerbemutató, „Bakonyi Ízek Utcája” - tájjellegű ételekkel, „Betyáros Véradás” - Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete. Díjazások: Leghetykébb Betyárbajusz, Csárdabéli Szépasszony, Bakonyi Betyár címek adományozása.

Városi Könyvtár

Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégium „hazai kamarajellegű 80-120 fős közösségépítő terasz-rendezvények megrendezése, helyi és országos programok vegyítése, irodalom, zene, színház és egyéb műfajok találkozása, crossoverek megrendezése” elnevezésű felhívása. (Altéma kódszáma: 205132/125)

 

Támogatási igény:              1.000.000,- Ft Megítélt támogatás:           300.000,- Ft   2020. július hónapban „Mesélő Bakony” címmel benyújtott pályázatunk a Népmese Napjához kapcsolódott, mely Benedek Elek nevéhez, születésnapjához fűződik: szeptember 30. A jeles naphoz kapcsolódva délutánt betöltő, szabadtéri programot terveztünk: interaktív zenés és irodalmi műsorszámokat, kiegészítő programelemként hangszer és népi játék bemutatót, valamint kézműves foglalkozást, elsődlegesen gyermekek számára.  Tervezett időpontja 2020. szeptember 26. (szombat) volt. Sajnos szeptember végén a járványügyi helyzet kedvezőtlenül alakulása a nevelési és oktatási intézmények tevékenységét is erőteljesen érintette. A gyermekek biztonsága érdekében - és tekintettel az oktatási – nevelési intézmények szabályaira - a programot nem valósítottuk meg. A pályázat megvalósult programeleme: Berecz András Kossuth díjas ének- és mesemondó önálló estje. Időpontja: 2020. október 07. (szerda) 17.00 óra. Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében megvalósuló, és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye Berecz András ének- és mesemondó „Félbevágott pipafüst” című előadói estje volt. A mesemondó egyedi hanghordozású ízességével pillanatok alatt magához vonzotta a szinte valamennyi korosztályt felvonultató közönségét. A jókedv az egész estét áthatotta, a mesefolyamot a mindenféle bánatra gyógyírt jelentő ars poétikus nóták is gazdagították. Természetesen nem maradhatott el a napjaink nyelvhasználója számára idegenül és ismeretlenül csengő, egy-egy szó/kifejezés reflektorfénybe helyezése sem a hallgatóság számára, ezáltal is rávilágítva nyelvünk színeire, egykori élénkségére s kopása miatt sajnos a veszteségeire.