A Mozgáskorlátozottak megyei farsangoló bálja, Zircen

Február 25-én farsangolt a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete, mely esemény megszervezését, lebonyolítását a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportja, valamint elnöke, Pálinkás Rezső és párja, Ildikó vállalták fel. A rendezvénynek a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégiumának ebédlője adott otthont, melyet Zirc Városi Önkormányzat bocsátott rendelkezésre.

A délutáni órákban szép számú egyesületi tag foglalta el helyét az ízlésesen megterített asztaloknál, ahol könnyed beszélgetés vette kezdetét a program hivatalos köszöntőjéig. Elsőként Pálinkás Rezső ragadta magához a szót, aki köszöntötte az eseményen jelenlévőket, továbbá külön köszönetet mondott Hegedűs Józsefnének, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete elnökasszonyának, valamint Fáró Katalinnak, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjének megtisztelő jelenlétükért. A továbbiakban felkérte a megyei egyesület elnökasszonyát, hogy hivatalosan nyissa meg a farsangi bált. Hegedűs Józsefné köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy két esztendő után ismét együtt ünnepelhetnek és személyesen örülhetnek egymásnak, majd ismertette a megyei szervezet 2023. évre vonatkozó programjait, összejöveteleit és jó szórakozást kívánt a farsangoló közösségnek.

Ezt követően, a rendezvény kulturális műsorrészeként a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola két tehetséges, zeneiskolás növendéke és kíséretként tanárnőjük, Tarcsay Beáta örvendeztette meg hegedűjátékával a jelenlévőket, majd Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából Csaba Lilla a forradalmár költő, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának „Az Alföld” című versét szavalta el, melynek hatására mindenki képzeletében megelevenedtek a vidék jellegzetességei.

A kulturális összeállítás után a mozgáskorlátozottak elfogyasztották az önkormányzati konyha által készített finom vacsorát, a jó magyaros gulyáslevest pogácsával. Volt, akit a teli bendő sem tántorított el attól, hogy a vacsorát követve, rögtön birtokba vegye a táncparkettet a nosztalgiaslágerek ütemére és dallamára – a zenét a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézményének munkatársa szolgáltatta.

Egy igazi farsangból természetesen nem hiányozhatnak a jelmezek sem: a hosszú alkalmi ruhát öltött, szőke bongyor hajú hölgy és milliomos sejkje; a Japánból odavarázsolódott gésa, a daloló cigányasszony és a hős Winnetou indián bevonulása tovább fokozta a hangulatot. A jelmezversenyen a közönség visszajelzése alapján eldönthetetlennek bizonyult, ki viseli a legötletesebb maskarát, így valamennyi beöltözött elvihette a képzeletbeli fődíjat. A jelmezesek is vidáman ropták a táncot egészen a tombolasorolásig, amelynek során sokan találtak szerencsére és értékes ajándékoknak örülhettek.

Fergetes, igazi farsangi dínom-dánom hangulatban folytatódott az este, egészen asztalbontásig.

Valamennyi egyesületi tagnak nagyon tartalmas, üdítő közösségi élményben volt része, mely messze feledtette a gondokat. Egy ilyen rendezvény azért is felemelő a mozgáskorlátozottak számára, mert kicsit ki tudnak lépni a hétköznapi bajaikból és a betegségeik okozta korlátaikból.

Pálinkás Rezső, a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportjának elnöke, az esemény szervezője és a helyszínen koordinálója ezúton is köszönetét fejezi ki Bittmann-né Katzer Nórának, az önkormányzati konyha vezetőjének és munkatársainak, valamint Horváth Norbertnek a fotókért, és valamennyi közreműködőnek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Csaba Lilla

Nyitvatartás

Hétfő:
ZÁRVA
Kedd:
10-18
Szerda:
10-18
Csütörtök:
10-18
Péntek:
10-18
Szombat:
9-13