A zirci gyermekekhez is ellátogatott a Mikulás

December 5-én, a Mikulásvárás előestéjén zsúfolásig megtelt gyermekekkel és szüleikkel a Zirc Városi Önkormányzat nagyterme. Izgalomtól dobogó kis talpak és a várakozástól áthatott, örömteli kacajok töltöttek meg minden zegzugot.

A hangulatot Halas Adelaida színművész és gitárkíséretével, Pályi-Nagy Miklós fokozta tovább a várva várt Nagyszakállú megérkezéséig. „Száncsengő” című, interaktív műsoruk hatására már a második dalnál felpattantak szüleik öléből a gyerekek és táncra perdültek a hangzatos, téli dallamokra.

Halas Adelaidával – a játékos program során – gondolatban a Mikulás nyomába eredtek egy érdekes és tanulságos kvíz formájában, majd a téli erdő állatainak bőrébe bújtak, miközben a nyíló égablakból táncolva szálló hópihéről, völgyön és hegyen át sikló szánról daloltak.

A varázslatot egyre inkább felébresztve az apró szívekben, a gyermekek időről időre oda-odapillantottak a nagyterem ajtaja felé. „Vajon, mikor tűnik már fel a Nagyszakállú piros ruhás alakja?”, akit a tél csendjén halkan ringó Száncsengőről szóló dallal hívogattak egyre közelebb és közelebb, míg végül a „Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó…” című strófára, csilingelő botjával kezében belépett az ajtón, ajándékokkal teli puttonyával a Mikulás.

Messze földről érkezve, jó szívvel köszöntötte az apróságokat, akiktől rögtön azt kérdezte, hogy kitették-e a cipőcskéiket az ablakba, amelyekbe másnap reggelre elrejti majd a meglepetéseket. Ezt követően egy mesével kedveskedett a zirci csemetéknek, akik közül a bátrabbak dallal hálálták meg a Mókus Mikiről és Marciról szóló történetet. A Mikulás természetesen minden gyermeknek adott ajándékot, emlékül egy pecsétlenyomatot, hogy ne feledkezzenek el róla. Azt ígérte, jövőre újra eljön majd hozzájuk, addig is legyenek mindig nagyon jók.

A Mikulásváró ünnepség a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében valósult meg idén is.

További hírek

Városi Könyvtár

Kiemelkedő irodalmi látványosság Zirc városában

2022.11.25. 18:00

November 16-án este gördült be a Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri épülete előtti zsákutcájának parkolójába az ún. „Petőfi 200”-busz, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpűlök hosszában hazámon” című új vándorkiállítását utaztatja annak érdekében, hogy ez által hazánk minél több településére, s határainkon túlra is élményszerűen eljuthasson Petőfi Sándor életműve és életútja. A különleges irodalmi járat november 17-én, egész nap Zirc városában állomásozott. Az első „utasok” – a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 9. A osztályának diákjai – már kora reggel körülfogva a buszt, izgatottan várták, hogy a járműre felszállhassanak, s egy másik térbe és időbe csöppenve, a 18. századig barangoljanak el képzeletükben. Gyenes A. Fanni múzeumpedagógus, tárlatvezető elsőként egy kis beszélgetésre hívta a tanulókat, bevezetésképpen a kiállítás világába. Ehhez kapcsolódva, három korabeli fotót mutatott nekik, melyek Petőfit különböző életkoraiban és megjelenésében láttatták. E képek lehetőséget adtak arra, hogy a nebulók felelevenítsék mindazt a tudást, amit iskolai tanulmányaik során már megtanultak a költőről. A biztos alapok feltérképezése után, valamennyiük felfedezhette a Petőfi-busz teljes belső terét átívelő interaktív kiállítást, amely lehetővé tette, hogy Petőfi alkotói attitűdjét meghatározó döntési helyzeteibe betekintést nyerhessen a látogató vagy éppen, akár olyan egyedi relikviákat, tárgyakat is megcsodálhasson, amelyek a forradalmár költő egykori mindennapjaihoz szorosan hozzátartoztak. A magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakjának meghatározó költeményeit, számos tőle származó idézetet, kéziratait, művészeti alkotásait és egyéb irodalomtörténeti érdekességet is bemutató tárlat megtekintésére nagy igény mutatkozott városunkban. A gimnázium osztályain (60 fő) kívül, a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégiumának 50 diákja és további 59 tanuló a Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából is szívébe zárhatta a nem mindennapi kulturális élményt. November 17-e délutánján az egyéni érdeklődők és családok is szép számmal tettek látogatást a Petőfi-busznál. A Bakony szívében összesen 251-en szálltak fel a „gyorsszekérre” Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számukra múltjának meghatározó állomásait és velük együtt fürkéssze jövőjét. Szeptember elsején, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának jóvoltából útjára indult irodalmi járat, Zircről Győr irányába fordult, hogy a pannonhalmiakat is megajándékozhassa a Petőfi Irodalmi Múzeum látványosságával. A program a Petőfi Irodalmi Múzeum és Zirc Városi Önkormányzat együttműködésével, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében valósult meg. Csaba Lilla

Nyitvatartás

Hétfő:
Zárva
Kedd:
8-18
Szerda:
Zárva
Csütörtök:
Zárva
Péntek:
Zárva