Legyen saját polcod a könyvtárban: nyári olvasópályázat eredményei

Az idei évben is meghirdette hagyományos nyári olvasópályázatát a Békefi Antal Városi Könyvtár. 59 gyermek összesen 959 könyvet olvasott el, illetve hallgatott meg szüleik, nagyszüleik, testvéreik felolvasásában. A tavalyi eredményhez képest több mint kétszer annyian neveztek az olvasópályázatra, nagyban fokozva ezzel a versenyszellemet. Kis olvasóink egész nyáron át izgatottan várták az eredményeket, öröm volt nézni a csillogó tekinteteket, amikor az újabb elolvasott oldalszámok felkerültek a polcra. Idén az alsósok voltak a legaktívabbak, 26 pályázó veselkedett neki a nemes feladatnak. Az óvodások sem sokkal maradtak le, közülük 20 kis versenyzőt számlálhatunk. A felsősök csoportjából pedig 13 büszke nevező került ki.

A Városi Könyvtár szellemiségének megfelelően fontosnak tartja, hogy ösztönözze a gyermekeket az olvasásra, amelyre napjainkban még nagyobb figyelmet kell fordítani. Az olvasópályázatok fejlesztik a gyermekek szókincsét, bővítik ismereteiket, gazdagítják érzelem-és képzeletvilágukat. A pályázók saját ízlésüknek, érdeklődésüknek megfelelő témájú és hangulatú könyveket választhattak a szépirodalmi gyűjteményből, amellyel neveztek a versenyre.

Óvodás kategóriában 20 fő nevezett, akik összesen 408 kötetet hallgattak végig szüleik, nagyszüleik, testvéreik felolvasásában.

  1. Bartus Milli Anna és Bartus Molli (Zirc)
  2. Hornyacsek Soma (Bakonyoszlop)
  3. Kiss Bertalan és Kiss Botond (Dudar)

Alsós kategóriában 26 fő nevezett, akik összesen 389 kötetet olvastak el.

  1. Szecsődi Eszter Szófia (Nagyesztergár)
  2. Konc Luca Csilla (Borzavár)
  3. Kutasi Miklós (Zirc)

Felsős kategóriában 13 fő nevezett, akik összesen 162 db kötetet olvastak el.

  1. Bálint Dávid (Szápár)
  2. Gurobi-Zab Zorka (Zirc)
  3. Kutasi András (Zirc)

Bálint Dávid a fődíjjal, az e-book olvasóval

A könyvtár köszönetét fejezi ki minden pályázónak, valamint szüleiknek, nagyszüleiknek, akik az olvasás és könyvek iránti szeretetükkel jó példát mutatnak gyermekeiknek, unokáiknak. Ezúton kérjük a szülőket, nagyszülőket, hogy továbbra is töretlenül bátorítsák gyermekeiket, unokáikat az olvasásra, ami örömteli tevékenység, megmozgatja egész lényüket.

A könyvtár a megkezdett hagyományt folytatni kívánja -, akik nyáron lemaradtak a pályázatról és csatlakozni szeretnének, ők a téli időszakban versenyre kelhetnek a már gyakorlott könyvfalókkal.

Szeptember 1-től az elismerő oklevelek és ajándékok személyesen átvehetők a könyvtárban.
Az olvasópályázat az “Együtt a könyvtárért” Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

Szívből gratulálunk minden kedves Olvasónknak!


További hírek

Városi Könyvtár

Országos Könyvtári napok

2021.10.09. 13:00

10.04. (hétfő) 10:00 Egyszer volt, hol nem volt… interaktív mesefoglalkozás óvodásoknak   10.04. (hétfő) 16:30 Mesék bűvöletében - Téglás Miklós mesekönyv-gyűjteményének kiállítása   10.05. (kedd) 17:00 „Negatív érzelmek esetén védekezz olvasással” - hogyan segítenek a könyvek az érzelmi és mentális állapotunkon - Tari Annamária pszichoterapeuta előadása   10.06. (szerda) 17:00 Aradi Vértanúk emléknapja - Ünnepi megemlékezés Március 15. tér 1., esőhelyszín: Városháza nagyterme   10.07. (csütörtök) 11:00 Rendhagyó irodalomóra Kürti László költővel   10.07. (csütörtök) 14:00-16:00 DJP Hálózat mini digitális élményközpont - Kovácsné Ottó Krisztina digitális kompetenciafejlesztő 3D nyomtató és LEGO robot bemutatója   10.08. (péntek) 8:00-16:00 KATTINTS RÁ! - Eszköz- és internethasználati alapismeretek, elakadások az online térben - NYÍLT TANÁCSADÁSI NAP   10.08. (péntek) 17:00 Pál Babette, zirci írónő „Szökés” című regényének bemutatója   Online kvíz: Október 4-10.   Ingyenes beiratkozás és Online katalógushasználat bemutatása: Október 5-9.   Megbocsátás hete: Elengedjük a késedelmi díjakat. Várjuk vissza rég nem látott könyveinket.   Elérhetőségek: Békefi Antal Városi Könyvtár (Zirc, József Attila utca 1.) +36 88 593 810 olvasoszolgalat@zirckultura.hu, zirckultura@gmail.com https://zirckultura.hu

Városi Könyvtár

Radnóti nyomában

2021.09.13. 18:00

Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica -,Trefort Ágoston -, Radnóti-díjas versmondó/versvándornak immáron másodszor vezetett át Radnóti Miklós nyomában elnevezésű, missziós útja Zirc városán. A koronavírus-járvány miatt egy időre megszakadt a küldetése, s csak virtuális előadással örvendeztethette meg a közönséget. A korlátozások feloldása után azonban ismét útnak indulhatott, így jutott el újra a Bakony szívébe is. Tóth Péter Lórántot mély szálak fűzik Radnóti emlékének szentelt missziós útjához. Tóth Péter Lóránttal két évvel ezelőtt találkozhattak a zirci irodalomkedvelők a Békefi Antal Városi Könyvtár klubtermében. 2019. augusztus 31-én Borból induló, Radnótihoz kötődő missziós útja szeptember 24-én ért véget Abda községében. Ezúttal az egyik legnagyobb magyar költő „erőltetett menetének” csak a magyarországi szakaszát tűzte ki célul, melynek egy-egy állomásán – így Zircen is – a líraóriáshoz kapcsolódó, „ …lélek vagyok, élni szeretnék!” című lebilincselő irodalmi műsort hallhatták az érdeklődők. A versvándor 14 éves korában találkozott először Radnóti versvilágával – egykori magyartanára, illetve a Bori-notesz története, verseinek hatása alapján döntötte el azt, hogyha nagy lesz, végigjárja a költő és 3200 munkaszolgálatos sorstársa útját. Nagy vágya volt személyesen is megnézni azokat a helyeket, amelyeken a menet áthaladt, illetve kíváncsi volt arra is, hogy milyen emlékek őrzik a költő munkásságát. Tóth Péter Lóránt zarándoklata egyben lelki út is: elsődlegesen arra a belső csendre vágyott, amely a Radnóti-verseket áthatja. Missziója során megerősödött benne az az életigenlés, az az utolsó pillanatig való küzdés, mely a költőt jellemezte. Szeptember 13-ának estéjén megújított formában hallhatta a zirci közönség a két évvel ezelőtt elhangzott előadást, hiszen Péter ez alkalommal közvetlenebbül, saját szavaival mesélte el Radnóti utolsó hat hónapjának krónikáját, karöltve a költő verseinek nagyhatású közvetítésével, illetve első missziós útjának élménybeszámolóival. Ez utóbbiról egy dokumentumfilm is készült, mely egy nemzetközi filmfesztiválon elsődíjas lett. A filmet – melyből a jelenlévők két rövid bejátszást láthattak – a Duna Televízió tűzi műsorára novemberben. Tóth Péter Lóránt szeptember 17-én Győrből több száz diákkal és felnőttel indult Abdára az ún. Radnóti-emlékmenet keretében, melyet a tervek szerint minden évben megrendeznek majd. Emellett a versvándor jövőbeli célja, hogy 2024-re elkészüljön a Radnóti-út magyarországi szakaszának útikönyve is.   Csaba Lilla

Nyitvatartás

Hétfő:
Zárva
Kedd:
10-18
Szerda:
10-18
Csütörtök:
10-18
Péntek:
10-18
Szombat:
09-13